Skocz do zawartości


Zdjęcie

Familienkasse -Antrag auf Kindergeld/Wniosek o zasilek na dzieci

familekasse kindergeld

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Paulo123

Paulo123

    Newbie

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 07 08 2013 - 16:42

Witam od niedawna jestem w Niemczech. Udałem się do Familienkasse i otrzymałem do wypełnienia kilka druków:

1. Zaświadczenie pracodawcy celem przedłożenia w kasie rodzinnej  / Arbeitgeberbescheinigung zur Vorlage bei der Familenkasse (KG 54)  

2. Wniosek o zasiłek na dzieci - Antrag auf Kindergeld (KG 51)

3. Zaświadczenie dotyczące składu rodziny dla potrzeb przyznania składu rodziny dla potrzeb przyznania zasiłku rodzinnego / Familienstandsbescheinigung fur die Gewachrung von Kindergeld (KG 53)

 

Wszystkie dokumenty otrzymałem w wersji dwujęzycznej (niemiecko-polskim). BRAWO!!!

 

Mam tylko pytanko odnośnie wniosku nr dokumentu KG 51

Pytanie 7 brzmi następująco:

Czy w ciągu ostatnich 5 lat przed zlozeniem wniosku wnioskodawca:

a) pracuje lub pracował zawodowo w sposób niesamodzielny?

 

Co to oznacza? czy dotyczy pracy również w Polsce czy tyko okresu pobytu w Niemczech?

To samo pytanie 8 dotyczy współmałżonka

 

Proszę o pomoc, wskazówki.

 

Dla tych którzy dopiero będą się starali dodatkowa informacja co jeszcze jest potrzebne.

Trzeba oczywiście mieć również przetłumaczone akt urodzenia dziecka oraz małżeństwa oraz zaświadczenie z MOPSU ze nie pobiera się zasiłku na dziecko również przetłumaczone.

 

 

 

 

 


  • 0

#2 lady1911

lady1911

    Advanced Member

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 371 postów

Napisano 07 08 2013 - 17:58

to znaczy czy pracowales w ciago ostatnich 5-lat w PL badz w DE jako pracobiorca- Arbeitnehmer- czyli  u kogos. 


  • 0

#3 wladyslaw606

wladyslaw606

    Advanced Member

  • Zbanowani
  • PipPipPip
  • 11939 postów

Napisano 07 08 2013 - 18:06

Famillienkasse nie wymaga tlumaczenia dokumentow z Polski..



#4 anulka2007

anulka2007

    Newbie

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 06 03 2015 - 18:58

to znaczy czy pracowales w ciago ostatnich 5-lat w PL badz w DE jako pracobiorca- Arbeitnehmer- czyli  u kogos. 

witam.To jak ja pracowałam po dwa miesiące w Niemczech to mam napisać tak? a u mnie pytają o byłego męża to co mam napisać jak nie mam z nim kontaktu?


  • 0

#5 HCOOH

HCOOH

    Advanced Member

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 1431 postów

Napisano 06 03 2015 - 19:11

ona nie odpowiada, ona pyta (tam gdzie sie da)


  • 0

#6 Wladyslaw1958

Wladyslaw1958

    Advanced Member

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 3758 postów

Napisano 06 03 2015 - 20:19

witam.To jak ja pracowałam po dwa miesiące w Niemczech to mam napisać tak? a u mnie pytają o byłego męża to co mam napisać jak nie mam z nim kontaktu?

Skoro jestes matka bez meza to Ciebie to nie dotyczy...


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: familekasse, kindergeld

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników